Blog

Covid-19 Analyse

Covid-19 Analyse

Ondertussen heeft Covid-19 ons al maanden in zijn greep. De eerste maanden waren gericht op ‘flatten the curve’, het tegen gaan van nieuwe besmettingen. Via het Covid-19 Dashboard krijg je extra inzicht in de besmettingen en kan je de cijfers vergelijken met andere landen. Ondertussen is er meer bekend over de gevolgen van dit virus. Kortom tijd om extra inzicht te geven via een Covid Analyse.

Data CBS

Via het CBS is veel open data beschikbaar. Zo kan je onder andere data downloaden over de economie, klimaat en bevolking. Om de gevolgen van het corona virus te analyseren gaan we kijken naar data over de Nederlandse bevolking. Daarbij kan je denken aan aantal inwoners, leeftijd, burgerlijke staat, maar ook de sterftecijfers. Door de sterftecijfers te vergelijken met andere jaren kunnen we inzichtelijk maken wat de gevolgen zijn van het virus.

Datavisualisatie

Via een datavisualisatie gaan we de diverse jaren met elkaar vergelijken. Er is jaarlijks een seizoensgebonden correlatie met het aantal doden. Dat wil zeggen dat er in een bepaalde periode meer of minder doden zijn. Zo sterven er meer mensen in de winter dan in de zomer. Daarom is het ook belangrijk om de jaren onderling op jaargetijde te vergelijken.

Leeftijd

Via het RIVM blijkt dat vooral mensen met een hogere leeftijd op de IC liggen. Daarom is het interessant om de sterfte cijfers per leeftijdsgroep in kaart te brengen. Daarbij maken we onderscheid tussen de groepen: 0 tot 65 jaar, 65 tot 80 jaar en 80 jaar of ouder.

Overledenen per week

Het resultaat van de analyse komt samen in het dashboard ‘Overledenen per week’. Het resultaat ziet er als volgt uit. Het geselecteerde jaar is de witte trend lijn in de grafiek. De onderliggende bollen zijn het aantal doden uit voorgaande jaren. Daarnaast is de mediaan weergegeven via een dunne lijn.

Wil je zelf op onderzoek uitgaan, klik dan op onderstaande afbeelding en ga naar de interactieve versie. Hier is het mogelijk om de filters aan te passen. Zo kan je de leeftijd en het jaar aanpassen.

Klik op de onderstaande afbeelding voor de interactieve weergave.

Covid Analyse Tableau Datavisualisatie Dashboard Infographic ZZP Freelance

Volgende onderwerp

Het volgende bericht zal gaan over een ander onderwerp dan het Corona virus. Het zal dan namelijk gaan over voetbal en daarbij zal via een andere toepassing binnen Tableau weergeven worden.