Blog

Aardbevingen in Groningen: Dataviz 02-2018

Infographic Aardbevingen Groningen

De datavisualisatie van deze maand is gericht op de aardbevingen in en rondom Groningen. Het doel is om in kaart te brengen waar en wanneer deze aardbevingen plaats vinden en of er toename is. De analyse heb ik opgesteld met behulp van de data van het KNMI: www.KNMI.nl. De infographic over de aardbevingen in Groningen ziet er als volgt uit (hoe ik tot dit resultaat ben gekomen lees je onder deze afbeelding):

Infographic Aardbevingen Groningen Visualisatie Data Analyse ETL KNIME Tableau Training Aardbeving Groningen

Data

Het KNMI geeft op hun website aan dat het verzamelen van data met betrekking tot aardbevingen gaat via verschillende meetstations. Deze meetstations zijn sinds 2015 flink uitgebreid, waardoor het verzamelen van deze informatie een stuk betrouwbaarder is. Voor 2015 zijn er verschillende lichte aardbevingen niet waargenomen vanwege het lagere aantal meetstations, dit zijn aardbevingen met een kracht op de schaal van Richter tussen 0,5 en 1,5. We gaan daarom kijken naar aardbevingen met een kracht op de schaal van Richter groter of gelijk aan 1,5.

De data van het KNMI bestaat uit twee verschillende csv bestanden. Met behulp van KNIME een Marketing Intelligence ETL (Extract, Transform, Load) tool heb ik deze bestanden samengevoegd tot een csv bestand. Door het werken met KNIME kan ik met behulp van een workflow geautomatiseerd de data vernieuwen.

Datavisualisatie

Het csv bestand is gekoppeld via KNIME naar Tableau. Het doel was inzicht geven in de hoeveelheid aardbevingen, de kracht van de aardbevingen en al dan niet een toename in het aantal aardbevingen. De kracht van de aardbeving heb ik gevisualiseerd op twee manieren, enerzijds door de kleur en anderzijds door de grootte van de cirkel. In totaal heb ik twee visualisaties gemaakt, in bovenstaande visualisatie geef ik toename/afname weer met behulp van een film die het verloop van de tijd weergeeft. In onderstaande visualisatie heb ik dit gecombineerd met een grafiek die het aantal aardbevingen per maand weergeeft.

Youtube Aardbevingen Groningen

De visualisatie is gemaakt met Tableau. Normaal gesproken plaats ik de visualisatie op Tableau Public, echter deze visual is ook gemaakt als filmpje. Daarom heb ik deze visualisatie geplaatst op YouTube:

Source Data & Knowledge: www.KNMI.nl
Source Knowledge: www.GNS.nz

Datavisualisatie & Tableau Training

Wil jij ook leren hoe je data visualiseert met Tableau? Meld je dan aan voor een van onze trainingen: Datavisualisatie & Tableau Training.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *