Blog

Dataviz januari 2018

Een van de beste manieren om iets te leren, is simpelweg door te doen. Om mezelf verder te ontwikkelen op gebied van data visualisatie met behulp van Tableau ga ik maandelijks een nieuwe data visualisatie plaatsen met een onderwerp naar mijn keuze.

Onderwerp
De visualisatie van januari gaat over de tweede wereldoorlog. De website www.data.world levert openbare data aan over allerlei verschillende onderwerpen. Op deze manier ben ik terecht gekomen bij data over de bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog.
Tableau Data Visualisatie Analytics Analyse Business Intelligence Training WWII Tweede Wereld Oorlog B29 Superfortress

Data
De data is vanuit THOR (Theater History of Operations Reports) aangeleverd bij data.world. Door THOR wordt aangegeven dat de data foutgevoelig en/of onvolledig is. Dit heeft te maken met vier factoren: verkeerd uitgebrachte rapporten door piloten, fouten tijdens handmatige input, foutieve verwerking van gescande bestanden (OCR) en database administrator fouten.

Data Cleansing
Na het doorgronden van de informatie ben ik verder gegaan met het opschonen hiervan. De bestanden zijn aangeleverd in Excel format. Het voordeel van Excel is dat het visueel inzicht geeft, nadeel is dat het traag werkt bij grotere bestanden en eigenlijk ongeschikt is voor data modelling en cleansing. Na het opschonen van de data heb ik een dashboard ontwerp gemaakt en ben ik verder gegaan met modelling in Excel. Zo was het onder andere nodig om de vliegtuig gegevens samen te voegen met de locatiegegevens.
Tableau Data Visualisatie Analytics Analyse Business Intelligence Training WWII Tweede Wereld Oorlog Warhawk

Data Visualisatie
Het Excel bestand was op orde waarna ik een koppeling heb opgezet met Tableau en gestart ben met de visualisatie. Hierbij heb ik geprobeerd om het dashboard zo interactief en leerzaam mogelijk op te zetten. Zo heb ik gezorgd voor weblinks met aanvullende informatie over de vliegtuigen en afbeeldingen geplaatst. De afbeeldingen zijn afkomstig van het publieke domein en zijn te vinden via Wikimedia.

World War II: Aerial Bombing
Na het verzamelen, opschonen, modelleren en visualiseren van de data, ziet het resultaat er als volgt uit:

Sources:
THOR (Theater History of Operations Reports)
Wikimedia

Een gedachte over “Dataviz januari 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *