Blog

Stemlokalen Den Bosch: Dataviz 03-2018

Verkiezingen Stemlokalen

Op 21 maart 2018 waren de landelijke gemeenteraad verkiezingen en daarmee ook van Den Bosch, mijn woonplaats. Om te kijken waar ik kon gaan stemmen ging ik naar de website van de gemeente Den Bosch. Zoals verwacht stonden voor tijdens de verkiezingen, de stemlokalen hier netjes vermeld. De stemlokalen waren in een lijst genoteerd met adres en bijbehorend stadsdeel. Dit samen zou er voor moeten zorgen dat je makkelijk en snel weet waar je kan gaan stemmen. Voor de nieuwe bewoner van Den Bosch of degene die moeite heeft met het onthouden van straatnamen is dit echter lastig. Persoonlijk denk ik dat het makkelijker is om de straatnaam te combineren met een geografische kaart. Tijdens de visualisatie van vorige maand heb ik inzicht gegeven in de aardbevingen in Groningen en met een vergelijkbare techniek ga ik deze maand inzicht geven in de stemlokalen van Den Bosch.

Verkiezingen Stemlokalen Tableau Training Data Analyse datavisualisatie Stemlokaal Den Bosch 's-Hertogenbosch

Data

De data is afkomstig van de website van de gemeente Den Bosch, welke ik gekopieerd heb naar Excel. Voor het plotten van de adresgegevens op een landkaart zijn de longitude en latitude nodig. Deze heb ik toegevoegd aan het databestand met behulp van het blog van A.CRE. Het zou ook kunnen door een add-in te installeren voor Excel die connectie maakt met de geocoding API van Google. Al bij al is het een klein bestand, minder dan 100 stembureau’s en maar 5 kolommen: naam, adres, stadsdeel, longitude en latitude.

Datavisualisatie

De datavisualisatie is gemaakt met behulp van Tableau. Het doel was om inzicht te geven in de locatie van de stemlokalen. Dat heb ik gedaan met behulp van een geografische visualisatie en met een interactieve filter op het stadsdeel. Dit heeft als voordeel dat je direct kan zoeken in het voor jou geschikte gebied. Daarbij wilde ik laten zien wat de mogelijkheden zijn met dezelfde data die de gemeente Den Bosch heeft gebruikt. Dit om aan te tonen dat er met dezelfde data totaal andere visualisaties gemaakt kunnen worden.

Resultaat

Het resultaat ziet er dan als volgt uit. Wil jij ook leren hoe je een interactief dashboard of datavisualisatie maakt? Schrijf je dan in voor onze datavisualisatie & Tableau training.

Source Data: www.s-hertogenbosch.nl
Source Knowledge: www.adventuresincre.com