Blog

#MakeOverMonday februari

#MakeOverMonday Tableau

#MakeOverMonday is een wekelijks terugkerende oefening. Iedere week wordt er een datavisualisatie met bijbehorende data online geplaatst op www.makeovermonday.co.uk. Je maakt zelf op je eigen manier een nieuwe visualisatie met behulp van deze data. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat mijn visualisaties van steeds hogere kwaliteit worden. Dit wil ik bereiken door de wekelijkse #MakeOverMonday oefening uit te voeren met Tableau.

#MakeOverMonday Tableau MakeOverMonday Tableau Data Visualisatie Visualisation Analyse Analytics PowerBI Training Workshop

Onderwerp

Het onderwerp van de visualisatie van februari gaat over de Olympische Spelen. De data is gericht op de winnaars van medailles sinds de start van de Moderne Olympische Winter Spelen. De eerste Winter Spelen zijn gehouden in Chamonix, Frankrijk in 1924 en in Pyeongchang, Zuid Korea vindt dit evenement voor de 23e keer plaats. Bij de start van de Spelen in 1924 waren er 6 sporten en 16 onderdelen, terwijl er nu 7 sporten en 98 onderdelen zijn. Kortom het aantal medailles is flink toegenomen.

Data

De data is te downloaden via de website van data.world in csv format. Het lastige aan deze data bron is dat er in de afgelopen eeuw behoorlijk veel is veranderd. Denk bijvoorbeeld aan de opsplitsing van Tsjecho-Slowakije of de deelnames van The Unified Team. Om mogelijke data discrepantie te voorkomen kijken we in deze analyse naar de afgelopen 5 Spelen.

Datavisualisatie

In deze visualisatie heb ik geprobeerd de kleuren van de spelen: goud, zilver en brons terug te laten komen. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van een nieuwe visualisatie methode. In dit geval gaat het over de rechter grafiek in het dashboard, welke het aantal medailles per land weergeeft. Daarnaast heb ik naast het absolute aantal medailles geprobeerd inzicht te creëren in de verhouding van het aantal gehaalde medailles. Bijvoorbeeld: In 2014 heeft Noorwegen 26 medailles gehaald tegenover 25 medailles in 1998. Kortom absoluut hebben ze groei doorgemaakt. Wanneer we kijken naar de verhouding tussen het aantal te behalen medailles zien we dat er geen groei is doorgemaakt, maar zelfs een afname. In 2014 waren er namelijk 295 medailles te behalen en 205 medailles in 1998. Wanneer we kijken naar de verhouding van 2014: 26 / 295 = 8,81% en 1998: 25 / 205 = 12,20% zien we dat er in 1998 naar verhouding meer medailles zijn behaald.

Dashboard: De laatste 5 Olympische Spelen

Je kan al mijn visualisaties van MakeOverMonday vinden op mijn Tableau Public profiel: Koen van Boxtel. Het resultaat van deze week ziet er als volgt uit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *