Blog

Microsoft Power BI of Tableau: Een vergelijking tussen datavisualisatie tools

Microsoft Power BI of Tableau: Een vergelijking tussen datavisualisatie tools

Vandaag de dag heeft elk bedrijf te maken met uitdagingen wanneer het aankomt op het correct toepassen van data. Dat data zeer waardevol is, daar is iedereen intussen wel over uit. Maar vervolgens is het de vraag welke tools je nu het beste kunt inzetten om deze data effectief te gebruiken. Vandaar dat we bij deze gaan kijken naar twee datavisualisatie tools die op dit moment zeer populair zijn.

Om Microsoft Power BI en Tableau op een correcte wijze met elkaar te vergelijken, lopen we een paar verschillende voordelen van beide opties langs. Per voordeel bekijken we dan hoe de datavisualisatie tool werkzaam is en op welke manier dat jouw bedrijf helpt bij het toepassen van data. De ene datavisualisatie tool is niet per definitie beter dan de ander. Beide platforms voorzien je puur op een eigen manier van bepaalde informatie.

Voordelen Microsoft Power BI

Om te beginnen kijken we naar wat Power BI precies te bieden heeft. Er zijn een aantal zaken die specifiek door Power BI op een goede manier worden gedaan. We hebben het dan bijvoorbeeld over:

  • Veelvuldig omzetten data in bruikbare informatie: Een van de belangrijkste voordelen van Microsoft Power BI is de capaciteit van dit platform om bepaalde data herhaaldelijk om te zetten in bruikbare informatie. Met bruikbare informatie wordt dan bijvoorbeeld gedoeld op informatie die goed te begrijpen is en aan de hand waarvan je makkelijk actie onderneemt.
  • Microsoft stack: Doordat Power BI een onderdeel is van Microsoft, is de koppeling met Microsoft producten uitstekend. Zo is het makkelijk om PowerBI te koppelen aan Excel, maar ook het toepassen van bijvoorbeeld PowerPivot en PowerQuery is erg makkelijk.
  • Mogelijkheid tot beantwoorden complexe vraagstukken: Door de vele integraties met allerlei Microsoft programma’s is Microsoft Power BI in staat om zeer gecompliceerde vraagstukken te beantwoorden. Denk dan bijvoorbeeld aan correlaties tussen verschillende datasets.

Voordelen Tableau

Daarnaast heeft ook Tableau enkele specifieke voordelen die je bij Microsoft Power BI dan weer niet tegenkomt. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Verregaande visualisatie mogelijkheden: Als Tableau ergens om bekend staat, dan is het wel de mogelijkheden die er zijn om data visueel weer te geven. Met Tableau heb je op een begrijpelijke manier toegang tot data in de vorm van zeer specifieke visualisaties, zoals infographics en dashboards. Ideaal om inzicht te verkrijgen uit data en hier bepaalde strategieën van af te leiden.
  • Aanbod databronnen: PowerBI is onderdeel van de Microsoft stack, hierdoor zijn de integraties met Microsoft producten uitstekend. Echter zijn integraties met andere tools en databases onvoldoende in tegenstelling tot Tableau. Want met Tableau is het mogelijk om met meer dan 80 verschillende bronnen te koppelen, zoals Excel, Microsoft SQL Server, Google Big Query, Salesforce en nog veel meer. Ook is het mogelijk om een web data connector, ODBC of JDBC koppeling op te zetten.
  • Tableau community: Tableau is wereldwijd een populaire tool onder freelancers, designers en analisten. Via Tableau Public is het voor hen mogelijk om hun creaties te delen met de wereld. Dit zorgt voor een actieve, sharing is caring cultuur in de community. Dit heeft als voordeel dat mensen elkaar graag helpen bij vragen, issues of bugs. De community van Tableau is absoluut een voordeel.

Conclusie

Eén ding is duidelijk; Zowel Microsoft Power BI als ook Tableau heeft extreem veel waarde voor een bedrijf dat veel gebruikmaakt van data. Over het algemeen raden we voor kleinere en middelgrote teams aan om voor Tableau te kiezen. De tool is makkelijk en eenvoudig te implementeren. Als specialist op gebied van datavisualisatie en Business Intelligence helpen we zowel bij Tableau als PowerBI vraagstukken.