Blog

Ontdekkingsreizigers: Dataviz 04-2020

Geschiedenis de ontdekkingsreizen

Tegenwoordig zijn er weinig gebieden onbekend op de wereld. Vroeger was dat wel anders, ontdekkingsreizigers en cartografen probeerde de nog onbekende wereld in kaart te brengen. Wat is de geschiedenis van de ontdekkingsreizen, wie waren deze mensen, wanneer hebben ze geleefd, wat voor doel hadden ze voor ogen en wat hebben ze ontdekt tijdens hun tochten? Met behulp van de onderstaande datavisualisatie krijg je extra inzicht in het levensverhaal van zes beroemde ontdekkingsreizigers.


Interesse Geschiedenis

Het idee voor een datavisualisatie over ontdekkingsreizigers ontstond door mijn interesse in geschiedenis, cartografie en de TV serie Vikings. Veel verhalen van de ontdekkingsreizen waren mij deels bekend, maar niet volledig en daarom wilde ik mij hier verder in verdiepen. Mijn expertise is gericht op het visualiseren van data en het leek mij leuk om mijn enthousiasme over deze ontdekkingen hiermee te combineren. Met behulp van deze infographic hoop ik het verhaal van de ontdekkingsreizigers op een leuke en interactieve manier over te brengen.

Doel Infographic

De datavisualisatie zou aan een aantal punten moeten voldoen, namelijk:

  • Benaderbaar via telefoon en laptop;
  • Lay-out moet eenheid en eenvoud uitstralen;
  • De route van de reis moet geografisch inzichtelijk zijn;
  • Benchmark op wanneer welke reiziger leefde ten opzichte van de andere.

Lay-out: eenheid en eenvoud

Eenheid en eenvoud kan je op diverse manieren bereiken. Onder andere door het beperken van kleuren, het toevoegen van een chronologisch aspect, het gebruiken van witruimte tussen objecten en het zorgen van een eenduidige uitlijning.

In de infographic heb ik gekozen voor drie kleuren: zwart, wit en grijs. Daardoor creëer je eenheid en daarnaast zorgt het beperkt aantal kleuren voor zo min mogelijk afleiding.

Voor laptop en telefoon heb ik twee lay-outs ontwikkeld. Via de telefoon scroll je door de visualisatie heen, ofwel een uitgerekt geheel. Hierbij heb ik ervoor gekozen om onderdelen te markeren met een witte lijn. De lay-out voor telefoon ziet er als volgt uit:

Geschiedenis Ontdekkingsreizen Ontdekkingsreizigers Infographic Datavisualisatie Dashboard Tableau

Voor de lay-out van de laptop is het design weer gegeven op een pagina. In de visualisatie is een westerse lees logica opgenomen, ofwel van boven naar beneden en van links naar rechts. Het resultaat voor de laptop en tablet ziet er als volgt uit:

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=45597&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fvikings-season-1-3%2F9200000051647713%2F&name=Vikings%3A%20Season%201-3%20%5BDVD%5D%20%5B2015%5D%20(import)%20(Dvd)

Uitdagingen Infographic

Tijdens deze visualisatie ben ik tegen allerlei uitdagingen aangelopen, zowel op gebied van data modellering als op gebied van Tableau.

  • Data en informatie zijn manueel verzamelt en verwerkt in een CSV bestand;
  • In Tableau heb ik gekozen voor een ronde geografische map, hierdoor ontstaat een speels effect;
  • Ten slotte is er een dynamische parameter toegevoegd in de visualisatie.

Infographic

Deze visualisatie is gericht op geschiedenis en ontdekkingsreizen, maar er zijn er nog veel meer varianten te vinden op de website. Wil je meer infographics zoals deze zien, bekijk dan het dashboard over WWII eens. Via de blog pagina kan je ook andere onderwerpen vinden of bekijk een van onze dashboards.