Blog

Tableau implementatie binnen een bedrijf: Zo pak je het aan

Tableau implementatie in een bedrijf: Zo pak je het aan

Dat Tableau als datavisualisatie tool steeds populairder wordt, is een feit. Veel mensen hebben dan ook de intentie om het te implementeren binnen een bedrijf. Maar hoe pak je dit nu aan? Hoe zorg je ervoor dat dit op een efficiënte en effectieve wijze gebeurt?

Bij een Tableau implementatie is het altijd verstandig om een bepaald stappenplan aan te houden. Door aan de hand van een structuur de implementatie te realiseren, weet je zeker dat dit ook echt goed verloopt. En dus is het niet onverstandig om in de volgende volgorde aan de slag te gaan:


1. Overzicht creëren

Het begint allemaal met de vaststelling van de situatie zoals die nu is en het maken van een plan van aanpak. Vind antwoord op de volgende vragen:

 • Wie weet binnen de organisatie het meest van Tableau af?
 • Wie is verantwoordelijk voor alle IT gerelateerde zaken, zoals updates, servers en de Tableau licenties?
 • Hoe zien alle datasystemen er momenteel uit?
 • Wat is het einddoel van de implementatie van Tableau?

Na het beantwoorden van deze vragen weet iedereen in grote lijnen wat de bedoeling is en hoe alles wordt aangepakt. Het is dan tijd voor de tweede fase.


2. Een team samenstellen

Bepaalde mensen moeten met de implementatie van Tableau aan de slag. Zorg ervoor dat dit een zo divers mogelijke groep is. Je wilt verschillende inzichten en kwaliteiten bij elkaar hebben. Dit geeft de grootste kans op kritische blikken en gezamenlijke oplossingen. In het ideale geval wordt het een samenstelling van:

 • Een gebruiker van de dashboards
 • Een maker van de dashboards
 • Iemand die de servers ondersteunt voor het hosten van Tableau
 • Een niet-technisch persoon


3. Een succesvol project

Vervolgen wil je zo snel mogelijk een project starten en succesvol afronden. Op welk gebied is er dringend behoefte aan hulp? Zet Tableau in om daar direct een statement te maken. Het geeft een goed signaal af wanneer er duidelijk meetbaar resultaat dankzij de implementatie wordt behaald.

Kies dus een pijnpunt, ontwerp een bijpassend dashboard en los het probleem op.

Na dit succesvolle eerste project staat iedereen te springen om van Tableau gebruik te maken.


4. Continue verbetering

Na een eerste geboekte winst is het tijd om een permanente plaats binnen het bedrijf te veroveren. En dus moet de focus liggen op verbetering:

 • Welke fouten zijn er gemaakt?
 • Wat kan er beter?
 • Hoe monitoren we alles, zodat het goed blijft lopen?


Hulp bij implementatie Tableau

Als specialist in de implementatie van Tableau en het uitvoeren van gerelateerde opdrachten helpen we je op dit gebied graag verder. Als ondernemer, mkb’er of werknemer in een groter bedrijf is het belangrijk om de eerste paar stappen op de juiste manier te zetten.

Werken met de datavisualisatie dashboards van Tableau kan tot ver in de toekomst grote voordelen opleveren. Maar de enige manier om dit voor elkaar te krijgen, is door goed van start te gaan.

Neem direct contact op voor meer informatie over Tableau implementatie en de juiste ondersteuning bij deze tool.