Blog

WK Pool 2018: Dataviz 06-2018

WK Pool 2018

Onderwerp
Op 14 juni 2018 start een van de grootste evenementen ter wereld: het wereldkampioenschap voetbal. Nederland doet dit jaar niet mee, maar dat is voor ons geen reden om geen pool op te zetten. Het is tegenwoordig eenvoudig om een pool te vinden op het internet, maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Wij hebben de pool opgesteld met behulp van Tableau en Google Spreadsheets.

Data
Iedere deelnemer heeft met behulp van Google Spreadsheets zijn pool ingevuld. Vervolgens hebben we de resultaten samengevoegd in een centraal Google spreadsheets bestand, hierin noteren we ook de resultaten tijdens het toernooi. Het voordeel hieraan is dat we tijdens het toernooi via de telefoon de resultaten kunnen updaten. Daarnaast biedt Tableau de mogelijkheid om een realtime koppeling op te zetten met Spreadsheets. Voer je het resultaat van een wedstrijd in via Spreadsheets, dan is de pool in Tableau dus ook meteen up to date.

Datavisualisatie
De datavisualisatie bestaat uit drie onderdelen: de tussenstand, de poulefase en de topscorers. Het dashboard wordt gedeeld via de telefoon en is online bereikbaar. Het is daarom belangrijk dat het dashboard responsive is en eenvoudig in gebruik.