Blog

Datavisualisatie WK Voetbal Pool 2018

WK Voetbal Pool 2018

Op 14 juni 2018 start een van de grootste evenementen ter wereld: het wereldkampioenschap voetbal. Nederland doet dit jaar niet mee, dus geen reden om mee te gaan in de WK-Koorts en allerelei onzin aan te schaffen, zoals een ultra HD TV of panini plaatjes. Desondanks gaan we als voetbal liefhebbers wel gewoon een pool op zetten. Het is tegenwoordig eenvoudig om een pool te vinden op het internet, maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Wij hebben de WK voetbal pool opgesteld met behulp van de datavisualisatie tool Tableau en Google Spreadsheets.

Poster Johan Cruijff #14 WK Finale 1974 Oranje
Datavisualisatie WK Voetbal Pool Tableau Data Dashboard Oranje Nederland

Data

Iedere deelnemer heeft met behulp van Google Spreadsheets zijn pool ingevuld. Vervolgens hebben we de resultaten samengevoegd in een centraal Google spreadsheets bestand, hierin noteren we ook de resultaten tijdens het toernooi. Het voordeel hieraan is dat we tijdens het toernooi via de telefoon de resultaten kunnen updaten. Daarnaast biedt Tableau de mogelijkheid om een realtime koppeling op te zetten met Spreadsheets. Voer je het resultaat van een wedstrijd in via Spreadsheets, dan is de pool in Tableau dus ook meteen up to date.

Datavisualisatie

De WK voetbal datavisualisatie bestaat uit drie onderdelen: de tussenstand, de poulefase en de topscorers. Het dashboard wordt gedeeld via de telefoon en is online bereikbaar. Het is daarom belangrijk dat het dashboard responsive is en eenvoudig in gebruik. Vervolgens kan je hieronder zien wat het resultaat is geworden.
Datavisualisatie WK Voetbal Pool 2018 Nederland Oranje Dashboard Tableau Infographic