Freelance Tableau Consultant

Freelance Tableau Consultant

Een freelance Tableau consultant is dagelijks bezig met het visualiseren van data. Daarmee heeft de rol veel parallellen met de werkzaamheden van een data analist. Zo zorg je voor het verzamelen, opschonen, modelleren en analyseren van data. Echter in de rol van Tableau consultant ben je meer gericht op design en user experience. Het doel is het overbrengen van complexe data vraagstukken met behulp van visualisatie, want een afbeelding vertelt meer dan 1000 woorden. We noemen dit ook wel ‘Data storytelling’.

Tableau

Het doel van Tableau is het gericht op het laten zien en begrijpen van data. Hierbij is de basis gericht op het visualiseren van data en op het gebruik hiervan door de business users. Een Tableau consultant zorgt ervoor dat de Tableau implementatie, de ontwikkeling van dashboards en de training van de business users soepel verloopt. Vervolgens kunnen de business users zelf verdieping in de dashboards realiseren. Het is namelijk eenvoudig om via de drag- en drop functionaliteit te filteren en datavisualisaties aan te passen.

Freelance Tableau Consultant Specialist ZZP Dashboard Datavisualisatie Koen van Boxtel

Aan de slag met Tableau

Je hebt Tableau aangeschaft. Kortom het is tijd om aan de slag te gaan met het visualiseren van data, maar welke stappen doorloop je hierin? De volgende stappen zijn belangrijk om een vliegende start te maken:

  • Breng je huidige situatie in kaart
  • Kies je team en zorg voor draagkracht
  • Start met een dashboard dat direct iets toevoegt
  • Ga door met ontwikkelen en zorg voor voldoende ambassadeurs
  • Onderhoud Tableau Online, dashboards en interne kennis via trainingen

Het is hierbij belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende draagkracht is binnen je onderneming. Zorg er dus voor dat je voor verschillende afdelingen ontwikkeld en start met de quick wins. Vervolgens is het belangrijk dat intern de juiste Tableau kennis aanwezig is. Via Tableau user trainingen zorg je ervoor dat user de tool goed kunnen gebruiken. Ten slotte moet je de Tableau omgeving onderhouden. Let erop dat je niet zorgt voor te veel wildgroei in dashboards, worden dashboards niet gebruikt verwijder ze dan.

Consultant inhuren?

Ben jij opzoek naar een Tableau consultant, maar wil je hiervoor geen grote consultancy onderneming inschakelen? Dan is het interessant om samen te gaan werken met een ZZP’er of interimmer. Zelf richt ik me op het implementeren van Tableau Online, het ontwikkelen van dashboards & infographics en het gevan van trainingen op gebied van datavisualisatie. Wil je meer informatie over mijn ervaring en werkzaamheden, bekijk dan hier mijn portfolio.